Bouwbegroting maken: hoe kan dit het efficiëntst?

Bouwbegroting maken: hoe kan dit het efficiëntst?

Het maken van een bouwbegroting is één van de belangrijkste stappen bij het plannen van een bouwproject. Een efficiënte bouwbegroting helpt u om het overzicht te bewaren en binnen budget te blijven. Maar wat komt er precies kijken bij het maken van een bouwbegroting? En kan dit proces efficiënter gemaakt worden?

Stappen bij het maken van een bouwbegroting

Een bouwbegroting is een gedetailleerd overzicht van alle kosten die gepaard gaan met een bouwproject. Dit omvat de kosten voor materialen, arbeid, vergunningen, verzekeringen, en andere uitgaven. Het doel van een bouwbegroting is om een realistisch beeld te krijgen van de totale kosten van het project, zodat u beter kunt plannen en budgetteren.

We overlopen even de stappen die u moet zetten als bouwbedrijf, samen met de uitdagingen die u daarbij kunt tegenkomen:

1. Projectanalyse en Voorbereiding

In deze fase moet u als bouwbedrijf alle benodigde informatie verzamelen over het project. Denk aan bouwplannen, specificaties en vereisten. De uitdaging hier is om een zo compleet en nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen van het gehele project. De grote uitdaging hier is dat er op dit moment nog veel onzekerheden kunnen zijn of de projectdocumentatie onvolledig is.

2. Hoeveelheden uittrekken uit bouwtekeningen

Het uittrekken van hoeveelheden betekent dat u precies moet bepalen hoeveel materialen u nodig hebt, gebaseerd op de bouwtekeningen. Dit is een tijdrovende taak die veel aandacht voor detail vereist. Fouten in deze stap kunnen leiden tot onnauwkeurige bouwbegrotingen. Dit zal uiteindelijk resulteren in budgetoverschrijdingen.

3. Kosten van materialen en arbeid berekenen

Het bepalen van de kosten voor materialen en arbeid vereist up-to-date prijsinformatie en een goed inzicht in de benodigde arbeidstijd. De prijzen van bouwmaterialen kunnen fluctueren, en het is een uitdaging om altijd met de meest actuele gegevens te werken. Daarnaast kan het inschatten van arbeidsuren moeilijk zijn, vooral als het project complex is. 

Wist u dat u dit kunt vermijden met onze software

4. Opstellen van de uittrekstaat

In de uittrekstaat registreer u alle hoeveelheden en kosten in detail. Dit document moet nauwkeurig en overzichtelijk zijn. De uitdaging hier is om alle gegevens correct en volledig in te voeren. Het handmatig bijhouden van een uittrekstaat is foutgevoelig en kan veel tijd in beslag nemen.

5. Samenstellen van de begroting

Nadat alle hoeveelheden en kosten zijn verzameld, moet u deze samenvoegen tot een volledige begroting. Dit betekent dat u als bouwbedrijf alle kostenposten moet optellen en eventuele reservebudgetten moet inplannen. Het samenstellen van de begroting is een complexe taak waarbij u rekening moet houden met alle mogelijke kosten. Een fout in deze fase kan grote financiële gevolgen hebben.

6. Beoordeling en goedkeuring van de begroting

De laatste stap is het beoordelen en goedkeuren van de begroting. Dit vereist nauwkeurige controle en vaak ook goedkeuring van meerdere stakeholders, zoals projectmanagers en investeerders. De uitdaging hier is om ervoor te zorgen dat iedereen akkoord gaat met de kostenraming en dat er geen belangrijke details over het hoofd worden gezien.

Oplossingen voor het maken van efficiënte bouwbegrotingen

Het maken van een bouwbegroting kan dus een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn. Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar die dit proces eenvoudiger en efficiënter kunnen maken, zoals een calculatieprogramma.

Calculatie software

Calculatie software is speciaal ontworpen om het berekenen van bouwkosten te vereenvoudigen en te stroomlijnen. Het kan veel van de handmatige taken automatiseren, zoals het berekenen van hoeveelheden en het bijhouden van kosten. Dit vermindert de kans op fouten en bespaart tijd.

Deze bouwsoftware biedt functies zoals automatische hoeveelheid berekeningen, integratie van actuele kosteninformatie en dynamische kosten updates, wat essentieel is voor grote projecten. Moderne calculatieprogramma's ondersteunen samenwerking in realtime, waardoor meerdere personen gelijktijdig aan dezelfde begroting kunnen werken zonder conflicten.

Ibis Calculeren voor Bouw

Een uitstekend voorbeeld van een gespecialiseerd calculatieprogramma is ons eigen Ibis Calculeren voor Bouw. Deze software is ontworpen om het berekenen van bouwkosten eenvoudiger en efficiënter te maken. Ibis biedt nauwkeurige en betrouwbare berekeningen, geavanceerde functionaliteiten, en naadloze integratie met kosten databases en ERP-systemen. 

Met Ibis Calculeren is het mogelijk om efficiënt hoeveelheden uit te trekken, uit te rekenen en te herleiden met de tool zoals Ibis Meten Pro. Bovendien, als na het maken van de begroting een opdracht volgt, dan is de begroting eenvoudig in te lezen in een projectadministratie middels een CUF-export.

Benieuwd hoe calculatie software begrotingen voor jouw bouwprojecten makkelijker kan maken? Vraag dan eenvoudig een gratis demo aan.

ONTDEK ONZE OPLOSSING